Jak získat Working Holiday víza na Nový Zéland

Pomalu se blíží termín otevření české kvóty pro Working holiday víza Nový Zéland na sezónu 2018/2019. Celkem 1 300 šťastlivců z Česka a Slovenska získá víza, která jim umožní strávit rok na Zélandu a přitom pracovat či studovat. Chceš být mezi nimi a užít nezapomenutelný rok na druhé straně zeměkoule?

Kvota Working holiday víz pro Českou republiku se pro sezonu 2018/2019 otevře 7.3. 2018 v 10:00 novozélandského času, tj  6.3. 2018 ve 22:00 českého času.

Na internetu najdeš spoustu informací, jak working holiday víza získat a jak se na přesun připravit apod., až z toho jde někdy hlava kolem. Spousta z nich jsou ale staršího data a vše proto nemusí být aktuální. Na základě dotazů, které nám chodí čím dál více, jsme pro vás dali dohromady seznam těch nejaktuálnějších informací tak, abyste měli všechno při ruce.

Working Holiday Nový Zéland

Splňuji podmínky pro žádost o working holiday víza?

Základní podmínky jsou:

  • Věk 18 – 35 let
  • Nemáte nebo s sebou neberete děti
  • Při vstupu do země máte zpáteční letenku nebo finanční prostředky na její koupi
  • Při vstupu na Zéland máte na účtu minimálně ekvivalent 4 200 NZD
  • Máte sjednané zdravotní pojištění
  • Working holiday víza vám nebyla v dřívějších letech schválena

Detailní podmínky je možné nalézt na webu Immigration NZ.

Kdy to vypukne?

Kvóta pro Working holiday NZ 2018 / 2019 se otevře 7.3.2018 v 10h novozélandského času. To znamená 6.3. ve 22h českého času!!!

Co si připravit pro žádost o víza?

  • Pro žádost o working holiday víza je požadavek mít cestovní pas platný minimálně 15 měsíců od doby, kdy plánuješ vstoupit do země (datum plánovaného vstupu se uvádí do elektronické žádosti o víza). Takže pokud platnost tvého pasu končí v blízké době, tak speeduj zařídít na úřad nový, ve zrychleném (a dražším) procesu to ještě stihneš.
  • Druhý doklad identitity (stačí občanka)
  • Platební karta Visa nebo MasterCard s dostatečným limitem na platby přes internet – poplatek za víza je 208 NZD. Máš? Sweet as…
  • Žádost probíhá elektronicky, takže potřebuješ nabitý noteboook, tablet nebo mobil, ideálně více zařízení a rychlé a stabilní připojení k internetu.

Registrace na webu imigračního

Předtím, než budeš žádat o víza, se musíš registrovat na stránkách imigračního. Udělej to už nyní.

Trénink dělá mistra a pár tipů navíc

Jak taková žádost o working holiday víza vypadá, si můžeš natrénovat nanečisto. Jak? Koukni na video L&L, kde to uvidíš krok po kroku. Dozvíš se tam taky pár užitečných tipů, jak vyplňování žádosti o víza urychlit.

 

Tipy:

  • V žádosti nepoužívej diakritiku, ani u jména.
  • Zbytečně se nezdržuj vyplňováním polí, která nejsou povinná (povinná pole jsou označená červenou hvězdičkou)
  • Před kliknutím na tlačítko SUBMIT si zkontroluj, že všechny záložky v žádosti svítí zeleně. Pokud svítí červeně, máš v žádosti chybu a je nutné ji před odesláním žádosti opravit.

Upozornění: Pokud budeš trénovat nanečisto za jinou zemi (Německo, Itálie..), nepoužívej osobní údaje ani email, který budeš používat při opravdové registraci pro WHS z ČR.

Den D, Hodina H…

Počítej spíš hodiny. U žádosti o víza platí, že trpělivost víza přináší. Server padá a padá, nevzdávej to. Celý proces může to trvat klidně i 3 hodiny, máme zprávy od krajanů, kteří získali víza až ve 2 ráno.

V loňském roce se spousta žádostí vyplnila přes mobily a tablety, na kterých server imigračního běžel lépe, měj tedy při ruce i mobil / tablet a zkoušej na všech zařízeních, která se připojí.

Tip: Pokud vidíš, že kvota working holiday už je vyčerpaná, zkoušej se přihlásit do systému i v následujících dnech. Pár míst se může uvolnit tím, že někdo nedodá dokumenty vyžádané od imigračního.

Platba

Proklikal/a jsi se k platbě a podařilo se úspěšně zaplatit? Tak to už máš pravděpodobně vyhráno! Imigrační Nového Zélandu posoudí Tvou žádost a pokud se jim nebude něco zdát nebo budou chtít doložit důkazy o tom, co jsi vyplnil, tak se Ti ozvou. Kontroluj tedy pravidelně email (včetně spamové schránky).

Schválení žádosti o víza

Pokud je Tvá žádost o working holiday víza schválená, dostaneš emailem potvrzení, že status Tvé žádosti o víza byl změněn. Můžeš se zalogovat do svého profilu na imigračním a zkontrolovat svůj status – pokud vidíš „eVisa“, máš vše schváleno a můžeš slavit.

Jak dlouho trvá, než se imigrační ozve?

Naprostá většina žádostí je zprocesovaná do 25 dnů, obvykle se ale imigrační ozve dříve, během pár dní.

Kdy můžu odcestovat?

Od doby vydání eVíza máš rok na to, vycestovat na Zéland. Víza working holiday pak běží rok ode dne, kdy vstoupíš na Zélandskou půdu.

Můžu žádat ze zahraničí?

Ano.

Pokud už jsem na Zélandu a žádám odsud, jaké jsou podmínky?

Pokud už jsi na Zélandu, v průběhu žádosti musíš zadat novozélandskou adresu a pokud se proklikáš až k platbě a zaplatíš, z imigračního se následně během pár dnů sami ozvou s tím, že máš 15 dní na to doložit medical certificate a X-ray. Pokud budete potřebovat podstoupit zdravotní prohlídku nebo rentgen hrudníku, zde je odkaz na formuláře: Medical Check certificate, X-ray certificate

Alternativně můžeš požádat o zpětné datování working holiday víz, aby začali platit už s dnem původního vstupu na Zéland. Tím se víza zkrátí, ale vyhneš se nutnosti zdravotní prohlídky (do doby dokud nebudeš chtít prodlužovat víza).

Mám víza a co dál?

Po pořádné oslavě naplánovat odlet. Jednotlivé kroky najdeš v článku Co zařídit před odletem nebo rovnou stahuj Checklist pro přesun na Zéland. Jako první Tě asi bude zajímat letenka. Jednosměrná nebo zpáteční, za kolik a kdy? S tím vším se můžeš obrátit na CZECHKiwis.

Letenky na Nový Zéland od CZECHKiwis.cz

Nedostal jsem víza, jsou jiné šance dostat se na Zéland?

Hlavně se nehroutit, my je tenkrát také nedostali. Na Zéland se můžeš jet podívat například za studiem. Pokud budeš na Zélandu studovat více než 14 týdnů, máš šanci dostat studentská pracovní víza a u studia tedy i pracovat. Pokud Tě zajímá více o studiu na Novém Zélandu, neváhej se na nás obrátit.

Můžeš taky zkusit najít práci ve svém oboru a získat rovnou Work visa až na období 30 měsíců jako jsme to tenkrát udělali my. Nic není nemožné. Pokud se ti nechce čekat další rok na otevření WHS kvóty, napiš nám a Tvou konkrétní situaci můžeme probrat.

Zaregistrujte se k odběru aktualit!

Nenechte se ujít novinky, akční nabídky letenek, slevy a soutěže.

Jméno:*
E-mail:*