Nedostal(a) jsem WHS víza na Zéland, co teď?

Tak dlouho ses připravoval(a) na žádost o WHS víza, všechny články přečtené, videa znáš nazpaměť, aplikace, mobily, tablety, vše v pohotovosti a nakonec to nevyšlo?

Základem je nehroutit se z toho, my tenkrát víza také vlastní vinou nedostali a cestu jsme si našli. Pokud se tedy nechceš smířit s “osudem” nebo čekat celý rok na otevření kvoty, dali jsme dohromady možnosti, jak se na Zéland dostat mimo WHS. Článek se věnuje také těm, kteří již jsou na Zélandu nebo párům, kde jeden z páru víza dostal a druhý nikoliv.

nedostal jsi víza
Cest na Zéland je několik..kterou zvolíš ty?

Studium

Na Zéland můžeš přiletět například za studiem. Pravda, je to zpočátku nákladnější varianta a nedává takovou flexibilitu. Pokud ale budeš na Zélandu studovat více než 14 týdnů na plný úvazek, máš šanci získat studentská pracovní víza a u studia tedy i pracovat až 20h týdně. Může se jednat o studium angličtiny nebo odborné studium. Úroveň vzdělávání je na NZ vysoká, takže se jedná o dobrou investici.

Po roce soustavného studia máš navíc možnost zůstat další rok pro hledání práce a následně zažádat o work víza.

Pokud Tě zajímá více o studiu na Novém Zélandu, neváhej se na nás obrátit.

Práce

Můžeš zkusit najít práci ve svém oboru na dálku z ČR a získat rovnou Work visa až na období 30 měsíců, jako jsme to tenkrát udělali my. Nic není nemožné, i když nebudeme nalhávat- získat tato víza není z nejjednodušších. Musíš totiž získat pracovní nabídku od novozélandského zaměstnavatele, který doloží, že pro danou pozici nenašel vhodné kandidáty na Novém Zélandu. Případně potřebuješ najít akreditovaného zaměstnavatele, tzv. accredited employer, který musí mít schválení, že pro růst firmy potřebují nabírat zaměstnance ze zahraničí. Seznam akreditovaných zaměstnavatelů najdeš na tomto odkazu.

V procesu schvalování žádosti se ověřuje, zda nabídnutý plat odpovídá platu dané pozice, který je v dané oblasti pro vaši profesi obvyklý, aby nedocházelo k tomu, že imigranti získávají práci tím, že se prodávají pod cenou, ze kterou by zélanďani nepracovali.

Kde tedy hledat? Dobrý začátek je zjistit, jak kvalifikovaná je práce, kterou budeš vykonávat. Obecně platí, že čím vyšší kvalifikace, tím delší víza je možné získat. Na webu imigračního hledej informace pro Essential Skills Work Visa

Pro nabídky práce využij známé, sociální sítě, LinkedIn nebo napiš napřímo vytipovaným firmám na Zélandu. Pro inspiraci, kde hledat práci, mrkni do našeho článku.

Letenky na Nový Zéland od CZECHKiwis.cz

Jsi už na Zélandu a nedostal jsi WHS?

Přiletěl(a) jsi na Zéland s tím, že dostaneš WHS v době pobytu a ono to nevyšlo? V zásadě máš dvě možnosti – zkusit najít práci v oboru a následně s nabídkou práce požádat o work víza tak, jak popisujeme výše a nebo zkusit požádat o supplementary seasonal employer work visa.

Supplementary Seasonal Employer Work Visa (SSE Víza)

Tato víza jsou pouze pro ty, kteří jsou na Novém Zélandu na turistické nebo studentské vízum.

Jedná se o pracovní víza pouze pro sezonní práci v zemědělství (zejména v oblasti Otago) a to pouze u schválených SSE zaměstnavatelů. Víza jsou pouze jednorázová a platnost je 6 měsíců.

O víza lze navíc požádat jen v případě, že na Zélandu není dostatek pracovních sil a nebyla tedy vyčerpána jejich kvóta pro danou sezónu.

K tomu, abyste víza dostali, musíte doložit, že opravdu plánujete pracovat v zemědělství pro schváleného SSE zaměstnavatele. Jako důkaz můžete použít pracovní nabídku od RSE akreditovaného zaměstnavatele nebo dokumentaci, že plánujete cestu do oblastí, kde se tito zaměstnovatelé vyskytují (např. rezervace ubytování) nebo dokumentace, že jste již kontaktovali některé schválené zaměstnavatele. Detailní podmínky najdete zde.

K žádosti o SSE víza budete potřebovat přiložit letenku ze země nebo důkaz o dostatku finančních prostředků na jejich koupi. Také bude potřeba doložit aktuální Výpis z rejstříku trestů v angličtině.

Chceme jet v páru a jeden dostal víza, druhý nikoliv

Pokud jeden z vás dostal  WHS víza a na druhého se nedostalo, máte několik možností:

  1. Počkejte s odletem na Zéland do poslední chvíle, tj. do začátku roku 2018 a pak buď odjeďte s WHS vízy napřed nebo jeden jeďte na WHS a druhý na turistu s tím, že své štěstí o WHS zkusíte na místě. Můžete začít turistikou a pokud se podaří partnerovi získat working holiday víza, můžete se společně vrhnout i do práce.
  2. Ten, kdo z vás má WHS víza, odletí na WHS, sežene kvalifikovanou práci a požádá o Work víza plus partnershipbased temporary víza, která jí / mu umožní pracovat pro libovolného zaměstnavatele. V žádosti se musíte zaručit, že svého partnera budete finančně podporovat. Délka partnership-based temporary víz obvykle odpovídá délce vašeho víza. V žádosti je třeba prokázat, že spolu žijete nejméně jeden rok.
  3. Jeden letí na WHS a druhý letí na studijní víza s tím, že pokud plánuje studovat více, než 14 týdnů, tak má šanci získat zároveň i povolení pracovat při studiu 20h týdně.
  4. Jeden letí na WHS víza, druhý na turistu s tím, že se pokusí požádat o SSE víza na místě (viz výše).
chcete odcestovat v páru
I pro odcestování v páru existuje několik možností, nevzdávejte to!

Přijet na turistická víza a hledat práci na místě?

Určitě vás taky napadne varianta, přijet v rámci 3 měsíčního bezvízového styku a hledat práci až tady na Zélandu. V tomto případě ale upozorňujeme, že tato možnost není ”košér” a hrozí vám, že vaše cesta skončí již na přípojném asijském letišti, kde vás nenechají nastoupit do letadla směr Nový Zéland, Na turistická víza přileťte, pokud je primárním účelem vaší cesty poznávání Nového Zélandu.

Pokud vás nadchla myšlenka poznat Nový Zéland a chcete přijet jen za turistikou, určitě nebudete návštěvy litovat. Jen upozorníme, že pokud byla vaše žádost o jakákoliv pracovní víza včetně WHS odeslána a následně zamítnuta, měli byste raději požádat o turistická víza před odletem.

Letenky na Nový Zéland od CZECHKiwis.cz

Stále hlídejte WHS kvótu

Naděje umírá poslední a tak se čas od času přihlaš do své žádosti a zkus ji znovu odeslat. V průběhu následujících dní po naplnění kvoty se několik míst uvolní po zamítnutých vízech. Stejná situace se opakuje cca po 14 dnech, kdy se uvolní pár míst po těch, kteří včas nedodali vyžádané dokumenty (Medical, rentgen..)

 

Jak se říká, vše špatné je k něčemu dobré, takže třeba díky tomu, že jste nedostali WHS víza vás cestovatelské boty zavedou za ještě lepším dobrodružstvím!

Zaregistrujte se k odběru aktualit!

Nenechte se ujít novinky, akční nabídky letenek, slevy a soutěže.

Jméno:*
E-mail:*